esmaspäev, 29. august 2011

PEDASSAAR II







SAAREST (allikas: aripaev.ee)

Salmistu sadama vastas paiknev asustamata Pedassaar (0,86 km2) on saartest metsarohkeim ja kõrgeim, püstloodne kruusanõlv looderannal on 11 meetri kõrgune, kõrge mäerinnatis läbib kogu saart. Läänetipu lähedal meres on võimas rändrahnude kogum, suuri kivimürakaid jätkub ka rannaribale ümber saare. Lisaks otse liivast tõusvatele miniatuursetele punase kurdlehise kibuvitsa põõsastele leidub edelarannikul ka valgeõielist vormi. Viimase sõja ajal hävis kogu mets tulekahjus ja nüüd on saar kaetud valdavalt liigtiheda männimetsaga, ilusam mets asub põhjaosas.

Pedassaar on unikaalne (ilmselt ainus koht kogu Läänemeres) oma ülijärsult sügavneva liivaranna poolest, mis võimaldab sadamata randuda ka suure süvisega jahtidel ja kaatritel. Tänu tugevale hoovusele on edelaranna lahesopis juba kolme meetri kaugusel veepiirist vee sügavus üle kahe meetri, õnneks puuduvad ka veealused kivid.

Kogu saar on ideaalne paik supelmõnude nautimiseks, eriti mõnusaks teeb selle pidev kiirkaatriühendus Salmistu sadamaga. Saart haldav Riigimetsa Majandamise Keskuse Harju-Viru regioon on ehitanud Pedassaare idakaldale mõnusa saunaga matkamaja, kus on kaev, esmatarbed ja küttepuud. Maja saab üürida Salmistu sadamast. Randumiskoha juures on lõkkeplats ja nägus uus palkpaviljon halva ilma eest varjumiseks. Lõunasse ulatuv liivane maasäär ja varju pakkuv sopiline idarannik on koduks luikedele, hahkadele, kosklatele, kajakatele, tiirudele, tildritele jt.

GRETE: Pedassaare oli lõbus. Autosõit oli norm. Paadisõit oli lõbus. Saarel oli ka ilus olla. Meri oli lahe ja matk oli lahe. Õhtul oli mereääres üliilus. Tore oli.

ANDREAS: Seal saare peal oli päris huvitav ja suht lõbus ka. Sadamasse sõitsime me umbes 3 tundi. Olime seal hommikust õhtuni. Jalutasime rannas.

SANDER: Meie klassireis oli Pedassaarele, mis toimus suht suve lõpus. Algul sõitsime Salmistu sadamasse, sealt viidi meid paadiga edasi Pedassaarele. Kõndisime väikese mtesamaja juurde, panime oma kotid sinna. Siis läksime saarele ringi peale tegema. Grillisime seal majakese juures ja sõime. Vabal ajal niisama kiikusime ja rääkisime juttu. Õhtul viidi meid mandrile tagasi ja siis suundusime kodu poole.

TANNAR: Vahva oli . Käisime Pedassaarel. Käisime terve saare läbi. Mina, Markus ja Villem käisime ujumas. Õpetaja ja Grete võtsid päikest, kuigi päikest ei olnud:D. Paadiga käisime. Meeldis seal.

VILLEM: Pedassaarel ei olnud huvitav, sest seal polnud midagi teha, ainult passida sai. Ühe korra ujumas sai ka käia, aga jah siis.

DIANA: See oli väga tore klassilõpureis. Läksime kahe autoga, Sandri isaga ja minu emaga. Saarele saime kiirpaadiga. Läksime panime oma kotid maja juurde ning siis läksime jalutama. Pärast seda läksime majja tagasi. Kiikusime, sõime ja tegime muud toredat. Kell 21:00 tuli meile paat järgi ja suundusime koju.

MARKUS: Käisime Pedassaarel matkamas. Tegime saarele ringi peale ja sõime. Mnjah, ega väga palju muud ei teinudki. Tiksusime majas ja käisime ujumas Tannu ja Villuga. Teine kord käisime aint Tannuga ujumas.

EVELIN: Suvel käisime klassiga Pedassaarel:D. Lõbus oli. Meri oli nii mõnus, mõned käisid ka ujumas. Grillisime toitu, tegime ka suhkrusaia, grillitud. Päris hea oli. Kaks ema oli ka kaasas ja 1 isa. Sõitsime sadamast üle mere kiirpadiga. Jõudsime hilja koju, kuskil kell 21:00 sõitsime kodu poole. Käisime saare risti-põiki läbi.

VALLO: See oli tore. Kell 8:00 sõitsime Salmistu sadama poole. Me olime saarel kell 10:00-21:00. Siis läksime maale tagasi kummipaadiga.

ROBERT: Klassireisile ma kaasa ei läinud. Oleks me ööseks läinud, oleks ma ka läinud.

SIIM: Matkal oli äge, kuigi ma ei käinud.

Kommentaare ei ole: