teisipäev, 30. oktoober 2007

TULEMAS ON...



...HALLOWEEN! Kuigi see on läbinisti ameerikalik tähtpäev, on lihtsalt tore üks kõrvits seest tühjaks uuristada ja küünal sisse panna - pimedas paistab sünge. Või siis praadida pannil õlis eelnevalt jahus veeretatud kõrvitsaviile. Või teha hoopis kõrvitsakooki.

Hapupiima-kõrvitsakook: 500 g kõrvitsat, 2,5 kl hapupiima või kefiiri, 4 kl nisujahu, 1 kl nisu- või maisitangu, 1 kuhjas kl rosinaid, 0,5 kl nisukliisid, ½ kl suhkrut, 2 muna, 1,5 tl küpsetuspulbrit. Klopi munad suhkruga, lisa hapupiim ja tangud. Riivi kõrvits ja lisa tainale. Lisa rosinad ja küpsetuspulbriga segatud nisujahu. Vala tainas rasvaga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud äärega küpsetusplaadile. Küpseta 175º juures tund.


Kõrvitsa-pähklikook: 300 g kõrvitsat, 100 g suhkrut, 100–150 g jämedalt purustatud pähkleid või mandleid, 200 g kergelt röstitud saiakuivikuid, 2 muna ja noaotsaga vaniljet. Tükelda kõrvits, keeda väheses vees pehmeks, nõruta ja suru läbi sõela. Sega püreele juurde suhkur, purustatud pähklid, jämedalt purustatud kuivikud, munakollane ja vanilje ning sega ühtlaseks massiks. Lisa hulka vahtu löödud munavalge, tõsta kogu mass margariiniga määritud koogivormi ja küpseta 200 °C juures 25–30 minutit.

Vürtsikas kõrvitsakook:
Tainas: 5 dl läbi hakklihamasina aetud kõrvitsat, 4 lahtiklopitud muna, 2,5 dl neutraalse maitsega õli (nt maisiõli), 5 dl jahu, 2,5 dl fariinsuhkrut, 1 dl suhkrut, ¼ tl soola, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soodat, 1 ½ tl kaneeli, ½ tl jahvatatud nelki, ½ tl jahvatatud muskaatpähklit.Toorjuustukate: 85 g toorjuustu (sobib ka Merevaik), 80 g võid, 1,25 dl tuhksuhkrut, ½ tl vaniljet, 1 ½ tl kohvikoort. Sega kõrvits, munad ja õli. Sega ka kõik kuivained ja lisa kõrvitsa-muna-õli segule. Vala tainas võiga määritud vormi ja küpseta 180° juures poolt tundi. Võta ahjust välja ja jahuta toatemperatuurini.Katteks klopi hoolega või ja juust, lisa kloppides suhkur, vanilje ja koor ning vala mass koogile. Lase pisut hanguda.

HALLOWEENi kohta saad lugeda siit: http://et.wikipedia.org/wiki/Halloween

4 kommentaari:

Tannar ütles ...

ameerikas võib see lahe päev olla

Sander ütles ...

Jaa..
Ma olen näind telekas kuidas peetakse HALLOWEENI.

carina ütles ...

Võiks see eestis olla ka aga meil on selle asemel mardipäev ja kadripäev!!

carina ütles ...

Halloween on tegelt jumalast äge päev!