pühapäev, 30. märts 2008

SPORT

Kas tead, et...

... Rapla maakonna TV 10 Olümpiastarti II etapil Kohilas 05.03.2008 saavutas SVEN 60 m jooksus III koha ajaga 11,41 ja võitis kaugushüppe suurepärase tulemusega 4.56.

... Rapla maakonna koolinoorte ujumise individuaal -võistkondlikel meistrivõistlustel Märjamaal 13.03.2008 ujus GRETE 25m vabalt ajaga 17,7 ja 25m selili ajaga 19, 9, mis andsid talle vastavalt II ja I koha.

SOOVIME kogu klassi poolt ÕNNE!

neljapäev, 27. märts 2008

GRETE ja SIIM




Tänases NÄDALISES kirjutati nii: "Teisipäeval olid Rapla keskraamatukokku kogunenud suured ja väikesed koduloouurijad, kes edukalt osalesid Mahtra talurahvamuuseumi mini-uuringute konkursil. Parematele autoritele nii laste kui ka täiskasvanute seas ning nende juhendajatele anti kätte auhinnad".


Tore, et meie klassist olid head tööd teinud GRETE ja SIIM, selline tunnustus!


Aitäh Grete emale, kes õpetajale sellest sündmusest pildid saatis. Siin need on. PALJU ÕNNE kogu klassi poolt!

TEATRIPÄEV UGALAS



VÄIKE TJORVEN SOOLAVARESELT


Täna, 27. märtsil, on rahvusvaheline teatripäev. Tähistasime seda teatrikülastusega, Viljandi "Ugalas" oli sobiv etendus - "Väike Tjorven Soolavareselt".

Kell 9.45 istusime uude mugavasse bussi, kinnitasime turvavööd ja sõit läks lahti läbi lumise Eestimaa. Viljandis olime natuke peale 11. Etenduse eel sai käia kohvikus, limpsida imehead jäätisekokteili, osta kava või maiustusi.

Ja siis algas etendus, vahva tükk mõnusa teksti ja heade väärtustega. Lavakujundus oli tõepärane, laulud ilusad, näitlejate mäng nauditav.

"Te olete intelligentsed lapsed, sest te käite teatris "ütles teatri publikuteenindaja Kelly Eensoo, kui meile teatrimaja tutvustama hakkas. Meid viidi "Ugala" ajaloo tuppa, saime astuda lavale ja käia lava taga kunstniku ruumides, kostüümilaos. Soovijad said minilavale astuda ja esineda, ainsad julged olid 2. klassi Karel ja Allan. Esitati küsimusi, saadi vastuseid....ja meeneid.

Tänusõnad vastuvõtu eest, väike foto teatri ees linna taustal, ja koduteele.

Aitäh, tädi Helgi. Aitäh meile kõigile, oli ju tore päev!

kolmapäev, 26. märts 2008

LUMI 26. märts 2008

Õpetaja tuli tänase vahva lumise ilmaga jalgsi Raplast koju. Lumi möllas ümberringi, sadas suhu ja silma. Siin on see, mis pildile jäi.
Tihe lumesadu jätkub, hanged aina kasvavad. Sellise hullu ilmaga mängiti Lilleküla staadionil jalgpalli Eesti vs Canada, Eesti võitis! Homme hommikul oleks nutikas varem tõusta neil, kes auto/ bussiga kooli tulevad - et ikka õigeks ajaks kohale jõuda.

esmaspäev, 24. märts 2008

neljapäev, 20. märts 2008

TEATRISSE!


27. märtsil, rahvusvahelisel teatripäeval, sõidame Viljandisse UGALA teatrisse vaatama etendust "Väike Tjorven Soolavareselt". Etendus algab kell 12.00 ja kestab 2 tundi ja 10 minutit.


Kas oled lugenud Astrid Lindgreni raamatut "Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses"?Või ehk oled näinud filmi, kunagi jooksis ETV kanalil? Muide, praegu jookseb seesama film Soome YLE 2 kanalil esmaspäeviti kell 18.20, tõsi küll rootsi keeles ja soomekeelsete subtiitritega, aga ikkagi.


Loe lisaks väljavõtet UGALA kodulehelt:


Astrid Lindgren

VÄIKE TJORVEN SOOLAVARESELT

Vi pa Saltkrakan

Tõlkija: Maarja Aaloe-Laur

Lavastaja: Peeter Tammearu

Kunstnik: Jaak Vaus

Muusikaline kujundus ja laulud: Peeter Konovalov

Liikumine: Oleg Titov


Osalevad veel: Sten Aus, Angelika Tõnissoo, Kristi Tirmaste, Sandra Raidsalu, Marite Juurik, Grete Sukk, Elis Rätsep, Helis Marleen Vahtra, Glea Habicht


Kusagil suures Läänemeres on keset paljusid laide üks pisike saar. Veider nimi teisel – Soolavares. Sellel saarel elab väike isepäine tüdruk, keda kutsutakse Tjorveniks. Muidugi ei ela ta seal üksi. Seal elab ka tema truu sõber koer Pootsman, ema-isa nagunii. Ja siis veel Södermani-vana, kellel aeg-ajalt lapselaps Stina suurest linnast külas käib, ja Vesterman ja… Palju loomi-linde mõistagi ka.Ühel suvel üürib üks veidravõitu kirjanikuhärra sellel saarel endale ja oma lastele suvekoduks vana ja juba lagunema kippuva Tisleritalu. Nii saabuvadki saarele Melker, Malin, Johan, Niklas ja Pelle. Mis Soolavaresel sel soojal ja seiklusrikkal suvel kõik juhtuma hakkab, seda laval näemegi. Ja juhtub palju - nii naljakat kui ka sellist, mille üle järele mõelda.


Etendus on mõeldud 3.-7. klassi õpilastele, st. meile igati sobilik.


HEA UUDIS on see, et nüüd on päris kindel, et pärast etenduse lõppu tehakse meile väike ekskursioon LAVA TAHA, teatri imelisse maailma, mis jääb muidu vaatajale mõistatuseks. Põnev, kas pole? Igatahes, suur aitäh tädi HELGIle, tänu kellele meil see võimalus avaneb. Mis saaks olla veel parem viis tähistada teatripäeva!


NB! Bussisõit Viljandisse ja tagasi maksab 100 krooni. Võta raha kooli kaasa!

TUNNISTUSED

III veerandi kokkuvõte: hindele "4-5" õppisid sel veerandil MARKUS ja SANDER, päris viielist õpilast meie klassis polnud, kellelgi polnud tunnistusel puudulikku hinnet.

Võrreldes eelmise veerandiga oli õppeedukuses LANGUS:
Andreas - viies aines (ühe kolme asemel tunnistusel nüüd viis kolme)
Siim ja Evelin - neljas aines
Sander - viis viit on kukkunud neljadeks
Robert - kahes aines
Grete - tunnistusele on ilmunud "3"

Võrreldes eelmise veerandiga oli õppeedukuses TÕUS:
Vallo - neljas aines
Tannar ja Diana - kolmes aines
Kevin ja Sven - kahes aines
Villem ja Markus - ühes aines
Carina ja Liisi õppeedukus samal tasemel II veerandi tulemustega.

Klassis tervikuna on langenud käitumise ja hoolsuse hinded, ühel õpilasel hoolsus III veerandil lausa mitterahuldav. Siin on koht, kus on igaühel mõtlemisainet ning nagu ütles direktor: "Tuleb teha omad järeldused". Kas ma olen teistele eeskujuks, kui tujutsen, keeldun vastamast või kaasa tegemast, olemas väljas iseenda/ klassi huvide eest? Kas ma kõnelen/ käitun õpetajate ja kaasõpilastega hästi, kas ma pole ehk unustanud lihtsat ja elementaarset viisakust, silma vaadet, tere? Kas mul on igaks tunniks vajalikud õppevahendid, kas ma teen kodused tööd ära? Kas ma töötan tunnis kaasa või pigem vaatan, mida sõber teeb...ja teen siis sedasama, ütlen samu sõnu (kuigi ise vist nii ei mõtle, või mis?)? Kas ma ehk liiga palju UNUSTAN...?

Hääd vaheaega, puhka kenasti, et esmaspäeva hommikul saaks kevadrõõmsalt alustada viimast kooliveerandit!

kolmapäev, 19. märts 2008

EMAKEELENÄDALA LÕPETAMINE




Peale õpitubasid oli I söögivahetund, kõik olid kulutanud energiat ja kõhud tühjad. Söödud, siis saali kogunemisele, kus lõpetati pidulikult emakeelenädal. Tehti kokkuvõte konkurssidest, jagati tunnustust ja kiidukirju, esineti killukestega õpitubades õpitust. Oli ju meeldejääv nädal, tegemisrõõm, osavõturõõm, igaühele midagi.

Lõpetuseks tantsis kogu kool, sattus siis paariliseks mõni kaheksandik, üheksandik või hoopiski 1. klassi mudilane - oli mõnus oma kooli tunne.
Loe emakeelenädala kokkuvõtet ka kooli kodulehelt!

NÄITLEMINE

...oli meie klassi viimane õpituba. Õp ANNE pani kõik liikuma, näitlema, end vabalt väljendama. Võeti erinevaid rolle, lõpus õpiti ja esitati lühike näidend mütsikaupmehest ja ahvidest. See õpituba meeldis ka paljudele, oli tõesti põnev. Vaadake ja veenduge ise.



REGILAUL




Regilaulu õpitoas harjutati 5. klassi kaebelaulu. Kandllemängijateks olid Andreas, Vallo ja Kevin. Valiti eeslauljad - soovijaid oli päris palju, koori jäid ainult Villem, Siim, Liisi ja Robert, ka kandlepoisid laulsid kaasa. Harjutati hoolega, sest hiljem tuli ka terve kooli ees esineda. Videolt on näha, et proov läks kenasti, Siim ja Robert laulsid täiel häälel ja muusikaõpetaja oli rahul. Esinemise ajal oli juba tuju teine, vajuti peaaegu klaveri varju, laulmisest ei tulnud suurt midagi välja. Kahjuks kannatas seega ka kogu klassi esitus. Kiitus neile, kes kooli ees esinemist hingega võtavad ega pane ennast ega teisi piinlikku olukorda. ... Homsest hakkan korralikuks!



TANTSIMINE











... toimus ka koos kuuendikega. Saalis ootas juba õp REET, kes oli kohe valmis meile tantsusamme õpetama. Näidati ette tantsu põhisammud ja liikumine, siis prooviti koos kõik mitu korda läbi ja lõpuks läks tantsuks muusika saatel. Algul läks sassi, aga hea tahtmise juures hakkasid jalad juba õigeid liigutusi tegema ja tuligi tantsu moodi välja. Kes tantsis mõnuga, sel oli tore tunne, vahva oli vaadata. Kes jonnis või põlgas mõne paalilise ära, see jäigi kõrvale...ja üksi.

RAAMATUKOGUS







... oli järgmine õpituba, koos 6. klassiga, saatjaks õp VEERA. Lahked raamatukogutädid tutvustasid uusimat kirjandust ning innustasid kõiki ikka raamatukogu tihedamini külastama. Raamatu sisse minek on huvitav ning lugemine vaid rikastab meid, avardab meie maailmapilti. Ja annab meile mitmekesise eesti keele.

MÄNGUTUBA II

... paiknes emakeele klassis. Moodustati kiirelt neli meeskonda ja õp KATI viis läbi mitu huvitavat keelemängu - liitsõnade leidmine, sõnaseletus a´la Alias, tähtedest tuli kokku panna võimalikult palju erinevaid sõnu ning tuli öelda keeleväänajat "musta lehma saba valge lehma taga, valge lehma saba musta lehma taga". See ülesanne otsustas võitja saatuse. Sander oli absoluutselt parim keeleväänaja ütleja, seega võitis tema meeskond. Lõpuks kirjutas iga õpilane sedelile tema arvates kõige ilusam eesti sõna. Mõned neist: karussell, kissell, kutsu... Jälle vahva õpituba. Edasi raamatukokku.

MEISTERDAMINE

...oli EMAKEELEPÄEVA hommikul esimene ÕPITUBA, kuhu meie klass läks. Õp EBE juhendamisel punuti vahvat spiraalset sinimustvalget paela. Meie alustasime, järgmine klass jätkas. Paljude arvates oli see üks vahvamaid õpitube.

VALTU LAULULIND 2008


...toimus 6. märtsil. Rohkesti oli osavõtjaid väikeste lauljate seas, mida vanemaks, seda vähem. Kõge nooremate hulgas pärjati "Valtu Laululind 2008" tiitliga MARI KÕRTSINI 3. klassist, keskmises vanuserühmas KAIDI LAUP 4. klassist ning vanemas vanuserühmas MARLEEN SINIKAS 7. klassist.

Tubli, LIISI, et osalesid ja esindasid iseenast ning 5. klassi.

EMAKEELE OLÜMPIAAD


Emakeelenädala tegemiste hulgas oli ka olümpiaad, kus oli vaja näidata teadmisi. Rõõmustav, et GRETE saavutas II koha, pakkudes tubli konkurentsi 6. klassi õpilastele. PALJU ÕNNE!

PLAKATID









Emakeelenädala plakatikonkursi parimad tööd on sellised.

Meie klassi tublim töö oli Carina, Liisi ja Diana "Leiutajateküla Lotte", PALJU ÕNNE!


LUULETUSED















































































... kirjutati emakeeletundides, teemaks "Lahe koolipäev" või "Lahe kool". Oma vanuserühmas tunnistati parimaks SVEN-i luuletus, PALJU ÕNNE! Paremuselt teine oli VALLO luuletus. Kolmandaks jäi EVELINI luuletus. žüriile meeldisid veel Diana, Markuse, Kevini, Roberti ja Siimu luuletused. Lugege!

KEELE JA KIRJANDUSE VIKTORIIN



Niisiis, üheksandikud olid kaptenid ning kutsusid oma võistkonda ühe viiendiku, ühe kuuendiku, ühe seitsmendiku ja ühe kaheksandiku. Meie klassist osalesid: Sander, Kevin, Siim, Tannar ja Villem ( asendas Markust, kes oli kuhugi kadunud !!!). Võitis LIISA võistkond, seega PALJU ÕNNE, SANDER!