kolmapäev, 29. aprill 2009

30. APRILL VOLBRIÖÖ, 1.MAI VOLBRIPÄEV



Volbripäeva ehk viilipipäeva on nimetatud esimeseks suvepäevaks ning hernekülvi alustamise ajaks. Rahva hulgas tuntakse volbripäeva ennekõike kaunviljade külvamise päevana. 1. mai on ka kõigi tarkade või nõidade päev.


1. mai või 30. aprilli õhtul on tehtud tuld. Germaani rahvastel on see olulisemaid traditsioone volbripäeva kombestikus, olles tihedalt seotud nõiduse ning selle tõrjemaagiaga. Maiga saabub kevade lõplik võit, sellega kaasneb rida kõige halva eemaletõrjumise menetlusi: tuletegemine, kellade helistamine ja lärmitsemine, roheliste okste toomine hoonete kaitseks. Nõidade sõidust loksberile - öistele pidustustele - leidub kajastusi meiegi traditsioonis, on mainitud ka nõiasabatit.


Säilinud teadetest tuletegemise kohta ilmneb, et sel puudub maagiline tähendus ja seda on enamasti nimetatud maituleks. Need on olnud pigem lõbustusliku iseloomuga noortepeod, kus maa peale tehtud tule juures on pühitsetud mai saabumist ning vastuvõtmist. NB! Tuletegemisega peab aga ettevaatlik olema ja järgima kõiki reegleid!


1. mai. Maipäev on noorte tutvus- ja sõpruspäev. Maipäeva eelõhtul tehakse maituled madalas, tähendab maa pääle. (Nõo)


Volbripäevast tulevad pääsukesed. (Kullamaa)



laupäev, 25. aprill 2009

LAPSEVANEM ÕPETAJAKS





























Klassijuhatajatunnis oli külalisõpetaja, Kevini ema. Teemadeks kuidas tunnis lõõgastuda, kuidas stressi maandada, milliseid harjutusi teha, kui silmad on väsinud, kui pea valutab ja nii edasi. Saime ise läbi teha väga vahvaid ja kasulikke võtteid ja nippe, mis aitavad pingetest vabaneda. Saime ka palju kasulikku teada iseenda ja oma keha kohta. Näiteks alustasime sellest, et igaüks sai ajakirja või ajalehe ja pidi selle tükikesteks rebima, sellega väljuvad kehast kõik sinna nädala jooksul kogunenud pinged, mida väikseamd tükid, seda suuremad pinged. Klass oli sagimist täis, kõik tegevused tehti kenasti kaasa. Väga tore tund oli. Loodame, et leidub veelgi toredaid vanemaid, kes tahaksid vahelduseks õpetajale meie lastele midagi huvitavat pakkuda. Suur tänu Kevini emale! Aitäh.

ÕNNE, DIANA!

KÜLAS LEELO TUNGAL







Kehtna valla VI kirjanduspäevade raames toimus kohtumine kirjanikuga, külas oli Leelo Tungal. Sellist võimalust, et kuulata nii kuulsat luuletuste ja laulude autorit ning ajakirja "Hea Laps" peatoimetajat, ei saa mitte mööda lasta. Tore, et kuuendikel oli huvi ja õpetaja Kadi lubas oma tunnist saali kuulama minna. Pärast oli klassijuhatana hea kuulda kiidusõnu poiste käitumise kohta. Märkasin, et Evelinil oli lausa Leelo Tungla raamat kaasas, kuhu autogramm võtta. Oli tõesti huvitav kohtumine.



Kas panite tähele, kui vahvaid luuletusi kirjutab 2. klassi Adeele. Ka Leelo Tungal kiitis, ehk varsti saame mõnd luuletust lugeda "Heast Lapsest".



Siin on üks mõnus Leelo Tungla luuletus "Kevad".


Päike künkad kuumaks kütab.
Käodki juba kukuvad.
Mättal muti noorem tütar
mängib nurmenukuga.






pühapäev, 12. aprill 2009

UISUTAMAS







Uisutamas käisid Tannar, Villem, Andreas, Markus, Siim, Kevin ja õpetaja. Kõik pole kahjuks pildile jäänud.

laupäev, 4. aprill 2009

EVELINI SÜNNIPÄEV


Evelini sünnipäev 3.aprill. Õnnitlesime klassijuhatajatunnis:"Me soovime palju õnne, 13 oled nüüd!"

kolmapäev, 1. aprill 2009

NALJAPÄEV

1.APRILL





























Naljapäeva tähistati meie koolis lõbusalt 7.klassi stsenaariumi järgi. Selleks tuli kooli tulla ööriietes või siis tobeda soenguga või siis totra koolikotiga. Vahetundidel liikusid koridorides pidžaamades, sassis juustega õpilased. Näha oli ka ekstravagantseid koolikotte. Õpetajatel olid punased ninad, õpetaja Kati oli aga stiilselt öökostüümis. Peale teist tundi korraldasid õpsid saalis padjasõja. Esimesel suurel vahetunnil olid 5.-9.klassi viieliikmelised võistkonnad kutsutud saali lõbusale teatevõistlusele. Meie klassi eest võistlesid Villem, Robert, Vallo, Siima ja Kevin. Evelin ja Diana said šokolaadimedalid vahvate pidžaamade eest. Kahjuks ei märgatud meie klassist ühtki erilist koolikotti, kuigi Gretel, Vallol, Tannaril ja Markusel olid väga põnevad "õppevahendite mahutid". Vahetundidel tegutses kooliraadio, direktor paiskas eetrisse erinevaid uudiseid, usu või ära usu. Kui hanekstõmbamisest rääkida, siis õpetaja sai APRILLI kohe esimese tunni ajal, kui 3.klassi Karel teatas, et tal nina verd jookseb ning kui õpetaja kiirelt kapist salvrätti otsima hakkas, hüüdis Karel "Aprill!". Teise tünga sai õps inka tunni ajal, kui Siim õpetajat ninapidi vedas. Koolipäevas oli rohkesti elevust.

MASKITEATER




27.märts on rahvusvaheline teatripäev. Seda päeva tähistatakse igal aastal meie koolis koolilava üritusega, mis sel aastal oli meie klassi korraldada. Mõtlesime, et oleks vahva teha teatrit kohapeal, ilma pikema ettevalmistuseta nii, et võimalikult paljud õpilased saaksid osaleda. Tuli idee teha maskiteatrit. III veerandi lõpul riputasime stendile kuulutuse eelreklaamiga ning IV veerandi algul viisime klassidesse ka teatripäeva kava. Klassidel polnud muud ettevalmistust, kui et igaüks pidi muretsema või siis ise valmistama endale maski. Maske sai valmistada ka inglise keele tundides.
Kõik kuuendikud tegutsesid usinalt, et päev kenasti õnnestuks – trükiti ja prinditi pileteid, vanasõnu, numbreid, sätiti saalis toole ridadesse, kleebiti toolidele numbrid, et oleks nagu päris teatris. Leppisime kokku, et meisterdame endale kõik mustad maskid, paljud poisid otsustasid kasutada siiski klassi kapist vanu gaasimaske (mis aga ei osutunudki lõppkokkuvõttes eriti mugavateks). Päeva juhtideks kutsusime endised Valtu õpilased õpetaja eelmisest klassist Sigrid Reede (Siimu õe) ja Kadri Kesküla, kes omal ajal koolis näitlemisega tegelesid ja on suured teatrihuvilised.
Reedel pärast 4. tundi vedasid poisid veel puuduvad tooliread saali ning algas „piletimüük“, iga õpilane sai endale küsida pileti soovi kohaselt, valida olid read 1-6 ning kohad 1-14. 5. tunni algul lasti publik saali, Robert ja Kevin kontrollisid uksel pileteid ja seda, et igaühel oleks mask. Teatripäev oli alanud. Päeva juhid alustasid enda ja žürii tutvustamisega. Žürisse kuulusid peale Sigridi ja Kadri ka õp Veera, õp Eneli ja külalisena meie endine õpetaja Pille. Seejärel lugesid nad ette piduliku teatripäeva läkituse, mis oli lühikokkuvõte rahvusvahelise teatripäeva läkitusest 2009, mille oli kirjutanud Brasiilia draamakirjanik ja lavastaja Augusto Boal. Seal olid muuhulgas sellised read: „Meie elu on teatraalne. Inimsuhted toimivad teatraalsel moel, isegi kui me seda endale ei tunnista. Ruumikasutus, kehakeel, sõnavalik, hääl, ideede ja kirgede kokkupõrge – kõike seda, mida me teeme laval, elame läbi ka oma elus. Me oleme kõik näitlejad.“
Nüüd loositi klassidele teemad, mille alusel lavastada oma maskiteatri etendus. Teemadeks oli vanasõnad ning need jagunesid loosi tahtel nii:
5.kl – Hallpead austa, kulupead kummarda.
6.kl – Rusikas on igaühel, mõistus ainult mõnel.
7.kl – Magaja kassi suhu hiir ei jookse.
8.kl - Mida üks ei suuda, seda üheksa suudavad.
9.kl – Teise silmas näeb pindu, oma silmas palki ei näe.
Seda, kuidas oma teemat näidendiks lavastada, said kõik näha näite varal, mille päeva juhid kohe kiirelt rollimänguks improviseerisid. Seejärel suundusid klassid koduklassidesse oma näidendeid lavastama. Need, kes näidendis osa ei saanud, jäid saali ning neile oli mõeldud viktoriin „Kas tunned Eesti näitlejaid?“. Õpetaja näitas Power Point slaididelt erinevate näitlejate pilte ja publik pidi kohe hüüdma, kes pildil on. Ega eriti ei teatud küll, kahjuks. Teatakse, et see on näiteks Anni lastesaatest „Saame kokku Tomi juures“, aga näitlejanna nime ei teata. Kuidagi teati ka kodumaiste seebikate tegelasi, tihti jäädi hätta perenimega. Kohe kindla peale tunti ära näiteks Jan Uuspõld, Marko Matvere, Evelin Pang, Ott Sepp, Sergo Vares, Rasmus Kaljujärv, Hele Kõre. Kõige tublimaks osutus Elina 8. klassist, meie Diana, Evelin ja Sander olid ka edukad. Igaüks, kes õige näitleja nimetas, sai meeleheaks kommi nimega „Maska“(tõlkes Mask). Kasu oli ehk ikka, sest saadi nii mõnigi Eesti näitleja nimi nüüd teada.
6. tunni algul alustati värskelt valminud näidendite vaatamist. Hästi toredad lood olid kõik. Kõige enam tundusid publikule meeldivat 5., 8. ja 9.klassi näidendid. Meie klassi tükis esinesid Liisi, Diana ja Tannar. Siis asus žürii otsustama, milline näidend kuulutada Koolilava rändkarika „Rändav mask“ vääriliseks, ühtlasi saab see näidend ka kutse suurele Külalavale. Samuti vaatles žürii hoolega ka maske, mida tänukirjaga ära märkida. See oli paras hetk, et viia läbi loosimine piletite vahel. Loosimisele tulid mõned vahvad maskid, veidi teatrikommi, kaks teatriteemalist raamatut, Eesti Draamateatri mängukava. Direktor oli fortuunaks. Meie klassist naeratas loosiõnn Siimule, kellele sattus väike loomamask (mis hiljem kahjuks vedeles katkisena klassis laual!). Lõpuks tahti teatavaks ka teatripäeva maskiteatri tulemused. Võitjaks osutus 8. kl näidend „Mida üks ei suuda, seda üheksa suudavad“. Kõik, kes soovivad seda etendust veel näha, saavad seda teha Külalava üritusel Valtu klubis. Veel kuulutati välja teatripäeva säravaimad näitlejad ning vahvaimad maskid. Nüüd tänas 6.klass külalisi, žüriid ja kogu kooliperet mõnusa osavõtu eest. Oli ju tore vaadata saalitäit vahvaid ja vaimukaid maske ning huvitav nautida teatritegemist. Hea tunne oli, kui direktor tänas 6.klassi õnnestunud teatripäeva ürituse eest. Õpetajana oli ka heameel kõigi meie, kuuendike üle, kes me saime hästi hakkama ja pakkusime koolile huvitava killukese teatrit. Aitäh. Soovisime klassidele head teatripäeva, ise sättisime saali korda ja lõpetasime päeva kordaläinud ürituse tähistamisega. Virsiku-apelsini nektar ja tänutäheks saadud šokolaadikommid läksid hästi peale.